Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappelenquête seizoen 2021: wat is het resultaat?

29 December 2020 - Kimberly Bakker

Een groot gedeelte van de aardappeltelers is van plan om het areaal komend jaar in te krimpen. Dat toont een enquête van Boerenbusiness aan. Een van de redenen voor een krimp van het areaal is de coronacrisis, maar ook een verwachte lagere contractprijs speelt bij verschillende telers een rol. Opvallend is dat de afzetstrategie bij het merendeel van de telers gelijk blijft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het merendeel van de aardappeltelers laat weten in 2021 minder aardappelen te telen, zo blijkt uit een enquête van Boerenbusiness onder ruim 300 telers. Het gaat om een percentage van 48,65%. Daarnaast geeft 35,6% aan het aardappelareaal komend seizoen gelijk te houden. Slechts 4% van de respondenten is van plan het areaal uit te breiden. Daarmee lijken veel aardappeltelers gehoor te geven aan de oproep die de North-Western European Potato Growers (NEPG) eind oktober deed. Daarbij valt op dat zowel telers die aardappelen voor de vrije markt telen (zo'n 40%) als telers die op contract telen (zo'n 32%) komend jaar geen wijzigingen verwachten in de afzetstrategie.

Invloed van coronacrisis
Een van de redenen voor de inkrimping van het aardappelareaal is de wereldwijde coronapandemie. Van alle respondenten geeft ruim 43% aan dat het bouwplan voor het komende jaar veranderd is sinds de start van de coronacrisis. Bij ongeveer 33% van de respondenten heeft het virus en alle bijbehorende gevolgen geen effect gehad op het bouwplan voor het komende jaar. Opvallend is dat een eventuele daling van de contractprijs voor veel telers geen reden is om het areaal in te krimpen. Meer dan 44% geeft aan dit geen effect heeft, waar 28% van de respondenten het areaal wel verkleint als gevolg van een lagere contractprijs.

Hoewel het merendeel van de respondenten aangeeft dat een lagere contractprijs geen invloed heeft op het areaal, is voor velen wel duidelijk dat deze prijs gaat dalen. Ruim 56% geeft aan een lagere contractprijs te verwachten komend seizoen en circa 20% voorziet dat deze onveranderd blijft. De daling wordt door 25% van alle respondenten ingeschat op €1, terwijl bijna 12% een daling van €1,50 verwacht. Een hogere contractprijs wordt overigens niet door iedereen als een verloren optie gezien, want ruim 6,5% denkt dat de prijs komend seizoen stijgt. Het grootste gedeelte van de respondenten durft echter nog geen voorspelling te maken van de prijs.

Kiemremming in teeltseizoen
Een ander punt dat een steeds grotere rol speelt zijn de kosten voor de kiemremmingsmiddelen. Hoewel het merendeel van de respondenten in de enquête aangeeft dat de afzetstrategie (ondanks deze hogere kosten) gelijk blijft (52%), is er toch ook een aanzienlijk deel die meldt juist korter te gaan bewaren als gevolg van de duurdere kiemremmingsmiddelen. Het gaat om ruim 14%. Zo'n 13% van de aardappeltelers geeft aan nog geen besluit genomen te hebben.

Wat wel opvalt, is dat de focus van kiemremming zich in het teeltseizoen bevindt. Bijna 53% van de aardappeltelers geeft daarbij aan Royal MH als voorkeur te hebben. In de bewaring heeft Argos olie de voorkeur. Bijna 33% van de respondenten zet dit middel namelijk in. 1,4Sight (23%) en Ethyleen (11%) volgen daarna. Ruim 36% van de aardappeltelers geeft ten slotte aan voldoende uit de voeten te kunnen met deze middelen.

In het kort
Kort samengevat laat de aardappelenquête 7 belangrijke trends zien voor seizoen 2021:

  1. Bijna de helft van de telers voorziet een wijziging van het areaal.
  2. De afzetstrategie verandert niet of nauwelijks.
  3. De meeste respondenten verwachten dat de contractprijs gemiddeld met €1 zakt. 
  4. De daling in het areaal wordt deels bepaald door de contractprijs (28,65%).
  5. De coronacrisis zorgt daarbij ook voor een redelijke verschuiving in het bouwplan (ruim 43%).
  6. Redelijk wat aardappeltelers geven aan korter te gaan bewaren (14%).
  7. De focus met betrekking tot de kiemremming ligt in het teeltseizoen (Royal MH), waarbij Argus olie het belangrijkste is in de bewaring.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden