Agrifoto

Inside Aardappelen

Schots pootgoed mag EU niet meer in door brexit

26 December 2020 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

In de brexitdeal die het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben gesloten, vallen Britse pootaardappelen buiten de boot. Zij staan niet op de lijst van agrarische producten die onder het handelsakkoord vallen en mogen straks dus de EU niet meer in. De Schotse premier Nicola Sturgeon is furieus.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit meldt de BBC. Het op handen zijnde exportverbod van Brits pootgoed, als de brexitdeal van kracht is, is vooral een gevoelige tik voor de Schotse pootgoedsector. Zij kunnen een deel van hun pootgoedaardappel, iets meer dan 20%, niet meer naar de EU afzetten. Het Europese vasteland is overigens niet de grootste afnemer van Brits pootgoed, meer dan de helft wordt uitgevoerd naar Egypte.

Doordat pootaardappelen voor Schotland wel een belangrijk exportproduct zijn, noemt premier Sturgeon de huidige gang van zaken op twitter "een rampzalige uitkomst van de brexit voor Schotse boeren. Net als alle andere aspecten van de brexit die Schotland tegen onze wil wordt opgedrongen." Volgens de BBC is het niet toevallig dat juist pootaardappelen buiten de boot van het handelsakkoord vallen.

Schotland aast immers al enige tijd op onafhankelijkheid, premier Sturgeon is ook een warm pleitbezorger van een breuk met het Verenigd Koninkrijk. Dat de EU er voor heeft gekozen om juist pootaardappelen niet mee te nemen in de deal, is in dat licht gezien dan ook een bewust keuze. Dat heeft alles te maken met handelspolitiek om de Britse regering onder druk te zetten.

In de onderhandelingen tussen het VK en de EU is een gelijk speelveld een belangrijk twistpunt geweest. Dan gaat het voor over de eis van de EU dat toekomstige Europese wijzigingen in de regels voor milieu- en arbeidsbescherming door het VK moeten worden overgenomen. Maar juist een belangrijk onderdeel van brexit is dat de Britten hun eigen regels willen opstellen. Formeel heet het nu dat de Britten volgens de EU niet wilden voldoen aan 'dynamische afstemming.'.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden