Engie

Aangeboden door Engie

Mechanisch koelen voor de beste fritesaardappelen

29 Oktober 2020

Aardappeltelers staan voor een steeds grotere uitdaging. Het veranderende klimaat vraagt al langer om een nieuwe benadering van aardappelen bewaren. Nu er sinds oogst 2020 een verbod geldt op kiemremmer chloorprofam is een andere aanpak noodzakelijk. Mechanisch koelen biedt de oplossing volgens Marcel Bennink, bewaarspecialist bij ENGIE Refrigeration. Deze manier van bewaren verdient zich in meerdere opzichten terug.

Het verbod op chloorprofam zorgt ervoor dat telers op zoek moeten naar een nieuwe bewaarmethode om hun product rustig te houden. De kiemremmer bracht het leven in de aardappelen tot stilstand, waardoor de kwaliteit van het product behouden bleef. Wat is nu het alternatief? Bennink: "Er zijn wel vervangers voor chloorprofam, bijvoorbeeld biologisch, maar die zijn een stuk duurder. En zeker dan wil je dat zo'n middel wel z'n werk doet. Als je die middelen toepast in een met buitenlucht geventileerde schuur, blaas je ze gelijk weer weg op het moment dat je je product wilt koelen tijdens een koude nacht. Dat is eeuwig zonde."

Controle over product
In een gesloten bewaaromgeving houd je met mechanisch koelen niet alleen controle op je product, ook de kiemremmers blijven binnen. Een gouden combinatie. De gesloten bewaaromgeving zorgt er namelijk voor dat je zelf de temperatuur en luchtvochtigheid kunt reguleren. De verschillende fasen van het bewaarproces zijn volledig onder controle.

De computer meet voortdurend de temperatuur en luchtvochtigheid in de bewaring en stelt de koelcapaciteit en het bewaarprogramma af op de koelvraag. De besturing van de installatie regelt het systeem dusdanig goed dat deze zich automatisch aanpast aan de eigenschappen van het product. Zo creëer je dus altijd de ideale omstandigheden voor je product. De aardappel gaat 'in rust' waardoor de kwaliteit behouden blijft. Voeg daar kiemremmers aan toe en je verlengt de bewaartijd van je product aanzienlijk.

Meer dan waard
"Dat is zeker aantrekkelijk voor aardappeltelers", weet Bennink. "Contracten die zij afsluiten voor late levering, leveren namelijk meer op. Daarnaast is mechanisch koelen een duurzame keuze door het gebruik van een natuurlijk koudemiddel en een aanzienlijke verlaging van het energieverbruik. Daarmee kom je als je investeert in mechanische koeling in aanmerking voor de EnergieInvesteringsAftrek."

"Tot slot houd je met mechanische koeling meer product over, meer kilo's. Enerzijds omdat de aardappelen nog maar maximaal 3% indrogen, anderzijds omdat rotnesten zich niet zullen verspreiden. Je kunt je product dus niet alleen langer bewaren, je houdt ook nog eens meer kwalitatief product over om te verhandelen. Dat maakt het de investering voor veel fritesaardappeltelers meer dan waard."

Kijk voor meer informatie op www.aardappelbewaring.nl.

In deze video van Boerenbusiness licht Marcel Bennink de voordelen voor (frites)aardappeltelers uitgebreid toe.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden