Agrifoto

Inside Aardappelen

15.000 hectare aardappelen nog te rooien

26 Oktober 2020 - Niels van der Boom

Goede rooiomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat de aardappeloogst in bijna alle gebieden goed heeft kunnen vlotten. Alleen in het zuidwesten is het tempo nog altijd laag en blijft de achterstand landelijk gezien groot. Hoe is de situatie bij onze zuiderburen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In een week tijd is er heel veel werk gezet. Akkerbouwers en loonwerkers hebben lange dagen gemaakt om zoveel mogelijk aardappelen te rooien voor een meer wisselvallig weertype zijn intreden doet. Vooralsnog valt het mee met de neerslag, maar drogen doet het ook niet veel meer. Op de klei is de rooisnelheid meestal tussen de 1 en 2,5 km/u beperkt. Dat betekent blik op oneindig en flink zeven.

Bron: Aviko Potato

Zuidwesten over de helft
Aviko Potato heeft de grafiek voor week 43 (stand tot vrijdag) flink bij kunnen kleuren ten opzichte van de week ervoor. Ook in de laatste 3 dagen van de week is er nog gerooid waardoor de totale stand nog iets hoger ligt. Een situatie als in 2019 gaan we niet opnieuw meemaken. Ook het zuidwesten heeft zijn achterstand – ten opzichte van vorig seizoen – ingehaald.

Aviko zet de voortgang nu op 55%. Insiders van Boerenbusiness zijn het daar niet mee eens. Wij komen op 30% nog te rooien, al zijn er duidelijke verschillen per gebied. Op de Zuid-Hollandse eilanden wordt gesproken over 10-15% nog te rooien. In West-Brabant 30% en in Zeeland tussen de 20% en dik 30%. Opvallend is dat in Zeeuws-Vlaanderen nog relatief veel aardappelen gerooid moeten worden. De noordelijke eilanden zijn beduidend verder. Lange tijd was het in Zeeland te droog om te rooien. Vervolgens werd de kustprovincie op ruim 100 millimeter neerslag getrakteerd waardoor telers wederom moesten wachten. Die achterstand is nu goed merkbaar.

Landelijk 80% uit de grond
Pakken we de areaalcijfers van Boer&Bunder erbij dan zien we dat het zuidwesten goed is voor in totaal 35.231 hectare aardappelen waarvan bijna 29.000 hectare consumptieaardappelen. Dat is 40% van het landelijk totaal. De hoofdmoot van dit areaal is bestemd voor de bewaring en een kleiner deel voor af land levering. Zetten we de hoofdoogst voor de bewaring op 20.000 dan betekent dit dat nog zo'n 6.000 hectare gerooid moet worden. Landelijk gezien is 80% gerooid. Dit betekent dat nog 15.300 hectare in de grond zit. Vorig jaar was dat in dezelfde week 47.400 hectare. De aardappelteelt staat er dus aanmerkelijk beter voor in de laatste oktoberweek.

In Gelderland en Oostelijk Flevoland is volgens Aviko 90% van de oogst nu achter de rug. Ook Zuidelijk Flevoland en Noord-Holland zijn bijna op dat punt. In het noordoosten moet volgens Aviko nog 35% worden gerooid, maar gezien de grondsoort levert dat geen problemen op. Dat daar in november gerooid wordt is eerder regel dan uitzondering. Insiders melden aan Boerenbusiness dat zij het resterend areaal eerder op 20% tot 25% schatten. In Zuid-Limburg is eind vorige week flink wat water gevallen. Insiders denken dat daar nog wel 40% gerooid moeten worden.

Bron: Aviko Potato

Belgische achterstand
Frankrijk en België gaan in de Aviko-grafiek nu gelijk op met nog 40% van het areaal te rooien. Voor onze zuiderburen betekent dit 33.000 hectare nog in de grond zit, waar dat een jaar eerder 30.000 hectare was. De Belgen en telers in Noord-Frankrijk kampen met dezelfde problemen als hun Zeeuwse collega's. Lange tijd was het te droog. Toen de gewassen er aan toe waren viel veel neerslag, waardoor de oogst laat van start ging.

Duitsland en Polen hebben hun aardappeloogst bijna afgerond. Telers halen er de laatste hectares binnen. In Polen gaat dat niet overal even vlot, omdat lokaal flinke neerslag is gevallen. Het Verenigd Koninkrijk ging vlot van start maar blijft nu op de laatste 25% hangen. Ook daar is regelmatig neerslag gevallen wat de rooiwerkzaamheden bemoeilijkt.

November start droog
Voor deze week wordt minder stabiel weer verwacht met regelmatig een bui regen. Vooral woensdag en donderdag wordt in het midden en zuiden van het land regen afgegeven. Het noordoosten krijgt iets minder water. De eerste novemberweek komt nu met gematigd herfstweer op de proppen zonder neerslag. Valt het deze week mee met de regen, dan kan de aardappeloogst begin november waarschijnlijk worden afgerond. In tegenstelling tot vorig jaar zijn de temperaturen 's nachts relatief hoog, waardoor 's ochtends op tijd kan worden gestart.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden