B Brown / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Aardappeloogst VS wederom verlaagd

13 Oktober 2020 - Kimberly Bakker

De aardappeloogst in de Verenigde Staten wordt door insiders wederom lager ingeschat. Inmiddels ligt de opbrengst zo'n 6% onder het niveau van vorig seizoen. In de regio rondom Maine wordt misschien zelfs de laagste opbrengst in ruim 100 jaar tijd behaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens insiders komt de Amerikaanse aardappeloogst dit seizoen uit op 18,1 miljoen ton. Dit is 1,14 miljoen ton (oftewel 6%) minder dan in seizoen 2019 werd geoogst. Ten opzichte van de prognose in de maand september is een daling zichtbaar van 49.895 ton. De gemiddelde opbrengst komt uit op 49,9 ton per hectare. Dit is circa 1,2 ton per hectare onder het 20-jarig gemiddelde en 1,1 ton minder dan het gemiddelde van het vorig seizoen. Een van de redenen voor deze lagere oogst is een fors kleiner areaal in de zogenaamde 'Columbia Basin'. Dit is doorgaans de grootste aardappelproducerende regio ter wereld.

Maine: laagste oogst in 100 jaar tijd?
De resultaten van de Amerikaanse aardappeloogst zijn zeker niet goed te noemen, maar dramatisch is het resultaat ook niet per se. Behalve in de staat Maine, daar komt de aardappeloogst naar verwachting op het laagste punt in 100 jaar tijd uit. Als gevolg van de vorst eindigde het groeiseizoen al rond 20 september en ondertussen is 84% van de oogst afgerond. Ter vergelijking: het 5-jarig gemiddelde noteert 52%. De totale opbrengst komt volgens insiders uit op een schamele 576.062 ton, dat is ruim 183.000 ton minder dan vorig jaar (-24,1%). De hectareopbrengst bedraagt naar verwachting gemiddeld 27,9 ton, terwijl dat vorig jaar nog 36,3 ton was. Wordt deze oogstprognose werkelijkheid, dan betreft het de kleinste oogst in meer dan 100 jaar.

Niet alleen in Maine is de opbrengst verder verlaagd, ook in de staat Californië worden fiks minder aardappelen verwacht. Met 725.747 ton is de oogst 38.192 ton kleiner dan afgelopen seizoen (-5%). Ten opzichte van de prognose in september is een afname zichtbaar van bijna 55.000 ton. Dat komt onder meer doordat het areaal met ruim 600 hectare is afgenomen. De hectareopbrengst komt volgens insiders uit op 46,4 ton. In Washington is de oogst met 31.000 ton verlaagd tot 3,91 miljoen ton, dat is 17,7% minder dan vorig seizoen. Dit komt voornamelijk door de afname in het areaal van ongeveer 8.000 hectare (-12,2%). De gemiddelde opbrengst bedraagt 67 ton.

Onzekerheid rondom coronacrisis
Toch kenmerkt de aardappelmarkt in de Verenigde Staten zich nog altijd door onzekerheid. Net zoals elders ter wereld wordt de markt volledig in zijn greep gehouden door het coronavirus. Nu het virus weer opleeft, ontstaat er ook aan de andere kant van de oceaan meer angst over het volume aardappelen dat de industrie nodig heeft om aan de vraag te voldoen. Hoeveel effect dit heeft op de uiteindelijke opbrengstcijfers, de verwachtingen voor volgend seizoen en of Europa hier een slaatje uit kan slaan, is afwachten.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden