Shutterstock

Inside Aardappelen

Hoe snel herstelt de fritesafzet?

29 Juli 2020 - 6 reacties

De hamvraag op de aardappelmarkt is hoe snel de fritesafzet hersteld. Waar de afgelopen jaren de vraag naar frites altijd groter was dan de verwerkingscapaciteit, is dat...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De wereldwijde lockdown heeft gezorgd voor veel vraaguitval en ten gevolge daarvan een overcapaciteit aan verwerking in combinatie met opgebouwde voorraden. Iets wat uiteindelijk zou kunnen ontaarden in een fritesprijsoorlog. Voor nu lijkt de daling van de fritesprijs nog mee te vallen, procentueel gezien is de grondstofprijs veel harder gezakt.

Grofweg 3 segmenten
In het herstel van de vraag naar frites zijn duidelijk de verschillende afzetsegmenten te onderscheiden. Grofweg kunnen we de afzet van frites verdelen in 3 segmenten:

1. Retail (supermarkten)
2. Horeca/fastfood
3. Foodservice (evenementen/kantines)

Duidelijk is dat het segment 'retail' eerder geprofiteerd heeft van corona dan dat het er last van heeft gehad. Door het binnen blijven van de mensen is de consumptie in home toegenomen, waardoor de afzet zelfs met 5 à 10% groeide. Verwerkers die daar actief zijn hebben dan ook de minste pijn.

McDonald's grotendeels open
Voor de horeca/fastfood was de klap groter. De lockdown zorgde voor een omzetdaling in de periode maart-juni van soms meer dan 70%. Inmiddels is er sprake van herstel. Uit cijfers blijkt dat in Amerika de vraag naar frites in restaurants inmiddels terug is naar 85% van voor corona. Een goede graadmeter is wereldleider McDonald's, 95% van alle McDonald's in de wereld zijn inmiddels weer open waarbij de vraag naar frites inmiddels weer hersteld is naar 90%.

Daarbij loopt Amerika voorop, omdat daar de hoogste dichtheid zit van drive thru restaurants. Consumenten ervaren het als veilig uit eten en doken bij de heropening daar dan ook massaal op. In andere werelddelen als Europa en Azië is dat herstel minder, doordat daar veel meer McDonald's restaurant zich in steden bevinden en de dekkingsgraad van drive thru's veel lager is.

De heropening van restaurants heeft ook geleid tot herstel van de vraag, maar duidelijk is tot nog toe dat de 1,5 meter regel ervoor zorgt dat de afzet voorlopig niet op het oude niveau terugkomt. De foodservicesector is het hardst geraakt binnen de afzetsegmenten van de verwerkende industrie. Grote evenementen worden niet gehouden (denk aan het EK voetbal, de Olympische spelen en muziekfestivals), kantines zijn dicht, cruiseschepen varen niet dus sprake van herstel is voorlopig nog niet aan de orde.

Omzetdaling voor Lamb Weston  
Wereldspeler Lamb Weston meldde afgelopen week in een bericht dat in het tweede kwartaal de omzet 16% lager was dan vorig jaar in dezelfde tijd. Er werd gemeld dat de afzet naar supermarkten en andere winkels was toegenomen met meer dan 50%. Nederlandse verwerkers melden ook dat ze inmiddels terug zijn op 85% van de verwerking van voor de corona, maar dat de laatste 15% erg moeizaam gaat.

Interessant is om dit ter vergelijken met hoe de fritesmarkt in China zich hersteld. Dit was namelijk het eerste werelddeel wat weer un locked werd na corona. Uit cijfers blijkt dat China ook nog niet terug is op het oude niveau en blijft hangen op 85% van de verwerking van voor corona. Dit terwijl de coronaregels eerder zijn versoepeld. 

De grootse zorg is er over een mogelijke nieuwe uitbraak van corona. Nu zien we al dat er lokaal weer lockdowns worden ingesteld in grote steden als Barcelona, maar ook in landen als Kroatië. Als er een nieuwe totale Lock down zou komen, dan kan dit desastreuse gevolgen hebben voor een aantal verwerkers, maar met name voor hun afnemers.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden