Shutterstock

Inside Aardappel

Brazilië importeert helft minder frites

11 Juni 2020 - Jeannet Pennings - 1 reactie

De import van frites in Brazilië is fors gekelderd in de afgelopen 2 maanden. Het land, dat sinds begin juni geldt als het nieuwe epicentrum van de coronapandemie, haalde onder andere minder frites uit Nederland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In maart boekten de Brazilianen nog een record wat betreft de import van verwerkte aardappelen. Er werd in die maand ruim 38.000 ton geïmporteerd. Hoewel het eerste coronageval in het land eind februari al geregistreerd was, volgde het effect van de virusuitbraak pas in april. Marktanalisten melden dat de fritesimport die maand bijna 50% kelderde tot ruim 19.000 ton.

Drie spelers over
Mei deed daar nog een schepje bovenop. De import kwam in de afgelopen maand niet veel verder dan 16.000 ton. Vergeleken met de cijfers van een jaar geleden betekent dat een importdaling van bijna 53%. Er zijn nog maar drie spelers over die Brazilië van frites voorzien. 

Normaal is Argentinië de belangrijkste leverancier, maar exportland België is Argentinië voorbijgestreefd. Onze zuiderburen exporteerden in mei bijna 8.900 ton frites naar Brazilië en dat is slechts een kleine 3% minder dan dezelfde maand vorig jaar. Dat kan te maken hebben met de prijs die de Brazilianen moeten betalen. Volgens analisten ligt deze op €676 per ton voor frites uit België tegenover €895 per ton voor frites uit Argentinië. 

Nederland levert fors in
De Argentijnen kampen bovendien met flinke logistieke problemen. Ze exporteerden in mei 6.500 ton frites naar Brazilië en dat is slechts een derde van het volume in dezelfde maand vorig jaar. Ook de export vanuit Nederland is gedaald naar amper 1.000 ton in mei. Dat is nog geen 20% van het exportvolume in maart. De prijs ligt iets hoger dan de Belgische frites, namelijk op €762 per ton.

Politieke onrust
De totale fritesimport in Brazilië in de afgelopen 12 maanden ligt nog wel steeds ruim 6% boven het volume van het jaar ervoor. Het is nog maar zeer de vraag of de Braziliaanse markt in staat is op korte termijn te herstellen. De regering heeft relatief laat gereageerd op de corona-uitbraak en strenge maatregelen zijn voorlopig nog niet van de baan. De economie in het land krijgt forse klappen, waardoor ook de Braziliaanse real enorm in waarde is gedaald. Ondertussen neemt de politieke onrust in het land toe als gevolg van het optreden van president Bolsonaro die de ernst van het coronavirus niet lijkt te willen erkennen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden