Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappelmarkt lijkt voorzichtig positiever

4 Juni 2020 - 9 reacties

Waar na het invallen van de coronacrisis en de vraaguitval van verwerkt product de scenario's pikzwart waren, lijkt er langzaam weer wat lucht te komen in de situatie. Er is zeker nog geen sprake van veel witte rook of beter gezegd een definitieve terugkeer naar normaal, maar het herstel van de afzet van eindproduct lijkt boven verwachting van veel analisten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op het dieptepunt was de vraag naar frites teruggezakt naar een schamele 15% ten opzichte van normaal, in deze periode lijkt de vraag zich weer te herstellen richting 60 tot 70% van normaal. Belgische verwerkers zouden qua afzet wat sneller de trein op de rails hebben. Dit heeft vooral te maken met het segment waar de Belgen zich op richten, retail en export. Fritesproducenten die meer gericht zijn op de foodservices lijken minder snel te herstellen. Het uitblijven van festivals en grote evenementen is hier debet aan.

Rare bewegingen
De Nederlandse aardappelmarkt heeft door de regeling van de overheid rare bewegingen gemaakt. De regeling zorgde in eerste instantie voor een extreem snelle afzet (lees dumping) van fritesaardappelen richting voer. Vervolgens viel de afzet weer stil door de wijziging van de regeling, om uiteindelijk toch weer op te pikken. Grote volumes aardappelen zijn inmiddels geruimd en vooral de partijen die op de planning van maart, april en mei stonden lijken allemaal zo goed als weggewerkt. Prijzen voor afzet richting voer varieerden van €0.50 tot €1.50 per 100 kilo, afhankelijk van volume en locatie. 

De droogte lijkt ook langzaam een rol te gaan spelen in de markt. Verwerkers en handelaren hebben deze week (23) enigszins de rem gezet op het afzetten van aardappelen richting voer, export of vlokken.  Eerst maar eens rekenen en kijken hoe de ontwikkeling van de aardappelen nieuwe oogst in Europa zich gaat ontwikkelen voordat de 'oude' oogst geruimd wordt naar alternatieve bestemmingen.

Gebrek aan aanbod
Belgische verwerkers melden zich inmiddels voorzichtig opnieuw op de markt van 'oude' aardappelen voor levering juli. Hiervoor worden prijzen geboden van €4,00 af of €5,00 per 100 kilo franco geleverd. Ook de voeraardappelprijs is inmiddels iets opgelopen door gebrek aan aanbod. Prijzen tenderen duidelijk hoger met een topje van €2,50 per 100 kilo af gehaald over de stortbak vrij van grond. Verder trekt de export wat aan door droogte in onder meer Oost-Europa.

De droogte kan wellicht nog een draai geven aan het huidige zeer negatieve sentiment van de markt. Het areaal krimpt wat in Europa en een lage opbrengst door droogte kan de markt in de loop van het jaar wellicht weer in balans brengen, echter wel met een verder herstel van de verwerking. Een tweede uitbraak van corona zou echter desastreus zijn voor de markt. Het is in die zin balanceren op een dun koord. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden