Agrifoto

Inside Aardappelen

Belgen inventariseren aardappelvoorraad

11 Mei 2020 - Niels van der Boom

Vooralsnog staan Belgische aardappeltelers met lege handen als het gaat om noodsteun voor oogst 2019. Brancheorganisatie Belpotato roept telers op om hun voorraad aan te melden, zodat geïnventariseerd kan worden hoeveel onverkoopbaar product exact in opslag ligt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nu Nederland een compensatieregeling heeft en de Duitsers verdeeld zijn over een oplossing, staan de Belgen er grotendeels alleen voor in Brussel, deels gesteund door Frankrijk. Naar schatting ligt nog 750.000 ton fritesaardappelen opgeslagen in het land, die geen bestemming richting de industrie kan vinden. Er wordt daarbij nog een extra deadline gehanteerd. Binnen 2 weken is het niet meer toegestaan de kiemremmer CIPC toe te passen, zo schrijft de Waalse aardappelorganisatie Fiwap. Nog langer bewaren wordt een probleem waardoor het overschot verder op kan lopen. Een verlenging van de gebruiksperiode wordt wel verwacht, maar is geen zekerheid.

Achterstand
Belpotato houdt vast aan de 750.000 ton, maar schrijft wel dat verwerkers weer langzaam meer orders krijgen. De verwerkingscapaciteit is naar schatting gehalveerd, al zijn de verschillen tussen verwerkers groot. Dit heeft te maken met de markt waarvoor zij produceren. Het definitieve aardappeloverschot komt tussen de 500.000 ton en 750.000 ton uit, zo denkt de organisatie. De industrie in het land loopt momenteel 200.000 ton achter in het ophalen van contractaardappelen bij telers, becijfert de branchevereniging. In juli en augustus moet dit worden weggewerkt.

Om exact te weten hoe de situatie bij telers is, roept Belpotato op aardappelpartijen aan te melden op de website Belpotato.be. Telers moeten hun tonnen opgeven, samen met additionele gegevens over de bewaring, aangevuld met foto’s, en informatie over de teelt. De organisatie ziet dit als bewijs om, in het geval een noodregeling, goed beslagen ten ijs te komen. Garanties kan het op dit moment niet geven. Wie vrije kilo's afzet naar alternatieve kanalen doet er goed aan om dit duidelijk op de vrachtbrief te vermelden, zo schrijft de organisatie.

Consumptie aanzwengelen
In de eerste plaats hoopt de aardappelsector dat zoveel mogelijk frites en andere aardappelproducten in eigen land geconsumeerd worden. Reclamecampagnes moeten de binnenlandse consumptie aanzwengelen. Schenken aan de voedselbank wordt als tweede optie gezien, gevolgd door afzet richting veevoer en tot slot de biovergisting. Op landelijk niveau is nu niet voldoende steun om telers te compenseren, of het geld simpelweg niet aanwezig. De ogen zijn daarom op de Europese Commissie gericht.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden