Shutterstock

Inside Aardappelen

Tot 6 euro compensatie voor fritesaardappelen

1 Mei 2020 - Redactie Boerenbusiness - 45 reacties

Telers van fritesaardappelen die de dupe zijn geworden van de gevolgen van de coronacrisis kunnen tot €6 per 100 kilo compensatie krijgen. Per bedrijf wordt er een maximale vergoeding van €150.000 uitgekeerd, zo staat in een concept van compensatieregeling van het ministerie van Landbouw.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit concept gaat inmiddels als een lopend vuurtje door de aardappelsector. Het wordt naar elkaar doorgestuurd en is zo ook op de redactie van Boerenbusiness beland. In de regeling wordt duidelijk dat de minister een compensatieperiode hanteert van 16 maart tot en met 31 augustus van dit jaar voor de fritesaardappelen die als gevolg van de coronacrisis hun eindbestemming zijn verloren. De aanvraag voor compensatie kan worden ingediend in de periode van 11 mei tot en met 8 juni 2020. Eerst heeft minister Schouten al RVO aangewezen voor het uitvoeren van de regeling,

Na het indienen van de aanvraag ontvangt een teler een voorschot van 30% als tegemoetkoming. Deze wordt uiteindelijk verrekend met de definitieve compensatie. Voor de aanvraag moet de teler wel een aardig lijstje aan data en verklaringen omtrent de partij fritesaardappelen afgeven. Zo moet worden aangegeven hoeveel fritesaardappelen op maandag 16 maart nog in de opslag lag en moet een schatting worden afgegeven van de hoeveelheid fritesaardappelen per perceel die in 2020 niet kunnen worden geleverd aan de aardappelverwerkende industrie.

Minister Schouten heeft voor de compensatie in totaal €50 miljoen uitgetrokken

 

Generieke korting bij overschrijding
Telers moeten ook een verklaring afgegeven dat de fritesaardappelen waarvoor een tegemoetkoming wordt aangevraagd, niet eerder zijn verhandeld op de termijnmarkt. De tegemoetkoming bedraagt per gedeputeerde teler maximaal €6 per 100 kg. Minister Schouten heeft voor de compensatie in totaal €50 miljoen uitgetrokken. Als het totale bedrag van de aangevraagde compensatie hoger is dan €50 miljoen, volgt een generieke korting op alle tegemoetkomingen.

Volgens een schatting van BO Akkerbouw zijn zo'n 1.500 telers met fritesaardappelen blijven zitten. Hierbij gaat het om zo'n 1 miljoen ton aardappelen. André Hoogendijk, voorzitter van BO Akkerbouw, waarschuwde donderdag in een verklaring dat concepten van de regeling in de sector rond gaan. Hij spreekt hierbij van 'verouderde informatie'. "Er wordt nog gewerkt aan de teksten en we kunnen niet instaan voor een concept dat iemand ergens heeft gelezen.”

De regeling is pas definitief als hij wordt gepubliceerd in de Staatscourant.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden