Inside Aardappelen

Russische aardappelprijs stijgt door zorgen

1 Mei 2020 - Niels van der Boom

Tafelaardappelen in Rusland zijn aan het stijgen door zorgen rond de beschikbaarheid. Zo zijn er problemen geweest met de invoer van pootgoed, waardoor niet in alle gebieden op tijd uitgangsmateriaal voor handen was. Ook bij de oogst worden uitdagingen verwacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de website Fruit-Inform ligt de gemiddelde aardappelprijs (groothandel) in Rusland nu op €21,50 per 100 kilo. De laatste 2 weken is een significante stijging merkbaar. Prijzen tot €25 per 100 kilo worden inmiddels betaald. Dat is de helft van nieuwe aardappelen uit Egypte, die nu ook worden ingevoerd.

Pootgoed vertraagd
Marktinsiders verwachten dat meer import uit Egypte nodig is omdat Rusland haperingen ziet in de binnenlandse aardappelproductie. Als gevolgd van de coronacrisis heeft de import van pootgoed eerder in het seizoen vertraging opgelopen. Medewerkers van de Russische keuringsdienst Rosselkhoznadzor bleven thuis waardoor aardappelen niet de grens over kwamen zonder inspectie en papieren. Naar verluidt zijn deze aardappelen later alsnog ingevoerd, maar met de nodige vertragingen. De eigen vroege oogst, uit het zuiden van Rusland, wordt in de tweede helft van juni verwacht.

De Russische nationale aardappelorganisatie verwacht dit jaar een tafelaardappeloogst van zo’n 7 miljoen ton. Dit is een verlaging van 400.000 ton ten opzichte van wat eerder werd ingeschat. Om over voldoende aardappelen te beschikken doet de organisatie een beroep op de thuisteelt die in het land goed is voor 2 miljoen ton aardappelen. Daarnaast worden 3 miljoen ton aardappelen voor de verwerking geteeld. Vooral in de grote steden is de consumptie van frites en andere aardappelproducten weggevallen, maar worden meer tafelaardappelen gegeten.

Arbeid
De aardappelorganisatie voorziet nieuwe problemen bij de oogst. Normaliter wordt bij de aardappeloogst een half miljoen gastarbeiders ingezet. Door de coronacrisis is het de vraag of zij wel de grens over mogen reizen en in Rusland kunnen werken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden