Nieuws Coronacrisis

Aviko vreest banenverlies en luidt noodklok

10 April 2020 - Niels van der Boom - 16 reacties

Fritesproducent Aviko heeft Wouter Koolmees, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vandaag (vrijdag 10 april) een brandbrief gestuurd. Hierin vraagt het voedingsconcern om een tijdelijke loonkostensubsidie. Daar heeft het bedrijf tot nu toe geen recht op heeft. Dat melden diverse media.

Aviko heeft 1.100 medewerkers, waarvan 500 op hun productielocatie in het Gelderse Steenderen. Chris Deen, sinds dit jaar CEO van de Royal Cosun-dochter, roept in de brief de minister op om de huidige NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid) te versoepelen. Alleen moederbedrijven kunnen nu aanspraak maken op deze regeling.

Heftige situatie
In de brief staat volgens De Gelderlander dat Deen anders vreest voor het behoud van banen en uitkering van salarissen. In een toelichting zegt Deen dat de situatie heftig kan worden wanneer het bedrijf geen aansprak kan maken op de regeling. Lukt dit wel, dan worden 90% van de loonkosten vergoed. De situatie is volgens Deen extra wrang, omdat concurrenten wel deze subsidie ontvangen.

Geen toezegging
De huidige situatie is een direct gevolg van de coronacrisis, die Aviko hard raakt. De minister heeft nog geen harde toezeggingen gedaan. Vanuit werkgevers- en werknemersorganisaties werd al eerder gevraagd voor versoepeling van de regeling.

Aviko is veruit het grootste bedrijf binnen Cosun met een aandeel van 45%. Afgelopen jaar was hun beste jaar ooit, met een omzet van naar schatting €921 miljoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
Noord 11 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10886670/aviko-vreest-banenverlies-en-luidt-noodklok]Aviko vreest banenverlies en luidt noodklok[/url]
Tijdens de jaarlijkse cosun meeting vroegen slechts enkelen zich af waarom een suikerindustrie zijn zuur verdiende centen investeerd in aardappelen. We werden met afkeurende blikken de plaats gewezen. Hoe onnozel konden we zijn niet in de friethausa mee te draaien. Er moet een grotere plus op de bietenprijs komen, laten we snel nog een fabriek bouwen........een flitsende bouw animatie liet het suiker door onze aderen gieren. Nu rest mij nog een voorspelling......en het management zal dit Heerlijk wegwuiven........maar mijns inziens is cosun in GROOT gevaar.
Jochem 11 April 2020
Als het vorige jaar het beste jaar ooit was en je loopt nu al zo te kermen en te janken om tegenslag moet je je ongelooflijk diep gaan zitten schamen in een donker hoekje. En je moet zeker niet gaan lopen janken dat ze de regels voor jou, ja voor jou, moeten veranderen omdat je zo zielig bent.
Prutsers.
grondworm 11 April 2020
Aviko heeft gelijk dat ze aan de bel trekken ook in het belang van de aandeelhouders de bietentelers .
Wanneer andere frietfabrieken wel gebruik mogen maken van deze regeling dan is het geen gelijk speelveld.
Aviko is een pracht bedrijf waar wij als boeren trots op mogen zijn.
???!!! 11 April 2020
Ik betaal wel, ik teel bieten.
cosunbestuur; stap op!
Abonnee
Paaltje 11 April 2020
Neem mij niet kwalijk. Bedrijven die miljoenen jaren achter elkaar verdienen en nu na 4 weken minder productie al beginnen ach en wee te kermen. Spijt me, ik kan het niet anders zien dan ook een graai uit de pot willen. Overheid , let er aub op en geef het aan hen waar het echt nood is!
tijdbom 11 April 2020
De nevenactiviteiten van cosun hebben al jaren voor een mooi saldo geleid. Laatste jaren saldo slecht, maar dankzij de nevenactiviteiten iets beter saldo. Dit ook dank zij aviko. Je moet niet zo kortzichtig zijn,en probeer wat suikerbietenteelt eens positief te denken. Ik weet dat er op dit moment een grote haar in de boter zit, maar die gaat er wel weer uit
Bassie 11 April 2020
Jochem schreef:
Als het vorige jaar het beste jaar ooit was en je loopt nu al zo te kermen en te janken om tegenslag moet je je ongelooflijk diep gaan zitten schamen in een donker hoekje. En je moet zeker niet gaan lopen janken dat ze de regels voor jou, ja voor jou, moeten veranderen omdat je zo zielig bent.
Prutsers.
Mensen zoals u zijn precies de mensen die noord bedoeld die alles wegwuiven. Cosun heeft er een handje naar structureel te praten over dingen die goed gaan, om vervolgens de echte problemen niet bij de poot te pakken. Ben het met noord eens
Abonnee
Peer 11 April 2020
De uiterst bijzondere situatie van nu was door geen mens verwacht. Nu moeten de verantwoordelijken bijsturen waar ze kunnen en dat doen ze klaarblijkelijk.
Dat is in belang van alle betrokkenen bij Cosun en Aviko. Alle boeren en de mensen die daar hun brood verdienen.

En Noord, je bent vast een top ondernemer evenals Jochem natuurlijk. Misschien wil je dan jouw succesfactoren delen met de bestuurders, wie weet helpt het.
Mocht je toevallig slecht op je, door de familie in je schoot geworpen bedrijf passen en dus ben je eigenlijk een herder, mag je van mij daar mee doorgaan en laat de mensen hun werk doen. Mooie Pasen voor iedereen
Joris 11 April 2020
Aviko gaat dit jaar nog voor vele miljoenen investeren in Steenderen.
Er is aangekondigd dat dit hoe dan ook door gaat.
De stilstand en(meerdere weken) zijn al in de begroting opgenomen voor dit jaar.
Men is een nieuwe fabriek aan het bouwen dus dat gaat allemaal prima.
De lonen zijn een fractie van al deze bedragen, dus Aviko niet zeuren maar de schouders eronder.
Dat gejank voor dat je geslagen bent is zielig en nergens voor nodig.
Er worden nu investeringen doorgevoerd waar anders stilstand voor genomen zou moeten worden.
Dus wat betreft verlies in productie tijd is dit nul.
Jammer maar hier trapt niemand in.
Abonnee
juun 11 April 2020
misschien een eye opener voor al die gasten die met hun lap top en reken modellen lopen duur en alwetend te zijn niet alles klopt in die modellen blijkt maar weer het weer ziekten en plagen zijn niet te voorspellen hiervoor moet je altijd een buffer voor achter de hand houden aldus mijn opa krijgt ie postuum toch nog gelijk
Claas 11 April 2020
Toewijzing Cosun dit jaar 105% . Uitbreiden ondanks het feit dat er op de garantiebietenprijs vorig jaar al 6 euro per ton werd toegelegd.
Dat het nog goed gekomen is kwam door de hoge winstuitkering van Aviko die omgerekend meer dan 10 euro per ton moet zijn geweest.
Komend jaar draait Aviko verlies en zal er geen dividend beschikbaar zijn om de bieten prijs te ondersteunen.
Dus voor komend jaar zal met een productie van 1 miljoen ton suiker Cosun een verlies van zeker 6 miljoen euro gaan maken.
Dus zowel Cosun als Aviko kunnen hun wonden gaan likken en bedenken hoe ze de aanslag op hun financiele reserves moeten herstellen.
Aviko heeft dat beter in de gaten dan Cosun omdat ze al veel langer vertrouwd zijn met een wisselende markt situatie. Niet voor niets wordt er met alle macht geprobeerd de productie/contractering bij de boeren in te perken.
Cosun houdt echter stug vul aan het oude riedeltje dat de suikerfabriek vol gepland moet worden omdat dat economisch het beste is. Wat ze niet in de gaten hebben is dat ze de klanten aan het subsidieeren zijn met geld dat van de boeren is.
In deze markt met slechte prijzen gunnen de suikerfabrieken elkaar nog niet eens het verlies. In dat opzicht lijken het toch weer net boeren.
Abonnee
Leo 12 April 2020
De helft ligt droog, dus wat maak je je druk
Narcos 12 April 2020
Meeste suiker is al verkocht, voor redelijke prijzen,,, of deze ook daadwerkelijk afgenomen gaan worden is een ander verhaal.
Suiker is te bewaren en zaken lopen altijd anders dan gedacht.

Abonnee
juun 12 April 2020
ik ga mijn bieten niet beregenen dat kan nooit uit met die flut prijzen dan maar geen llb vol geteeld
doorbijter 12 April 2020
Wat een slappe vertoning van Aviko, miljoenentent!
Hou je rug recht , stroop je mouwen op en volgas ertegenaan en ga niet lopen janken in de media zoals die nieuwe ceo. Kan beter zn mond houden.
Gwoon 12 April 2020
@ paaltje volkomen mee eens..in het verleden ook niet de allerbeste investeringen gedaan..zie verkoop fabrieken in Duitsland....
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws Aardappelen

Poolprijs Aviko middelt in jaar met extremen

Nieuws Aardappelen

Aviko verkoopt fabriek in Cuijk aan investeerder

Nieuws aardappelen

Aviko komt met historisch hoge poolprijs: 362 euro

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden