Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Avebe zegt nee tegen fritesaardappelen

19 Maart 2020 - Niels van der Boom

Zetmeelproducent Avebe is niet van plan om extra (frites)aardappelen te verwerken in de huidige campagne. Dat laat de coöperatie in een brief aan hun leden weten. Het bedrijf heeft de vraag gehad of extra aardappelen kunnen worden geleverd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Avebe verwerkt op dit moment alleen nog op de fabriek in Gasselternijveen aardappelen. De andere locaties zijn reeds gestopt. In een schrijven aan hun leden laat het bedrijf weten dat alleen de aardappelen die zijn opgegeven bij de najaarsinventarisatie kunnen worden verwerkt.

Geen extra aardappelen leveren
'Door de gewijzigde situatie in de aanpalende markten komen er vragen om extra aardappelen te kunnen leveren', zo laat het bestuur weten. Hier ziet de coöperatie geen mogelijkheden toe. Een verdere toelichting daarop wordt niet gegeven.

Ongetwijfeld wordt daarbij gedoeld op de huidige situatie in de fritesaardappelsector. Fritesproducenten zien – voornamelijk door het sluiten van veel horecagelegenheden – hun afzet verdampen. De vrije fritesaardappelprijs raakte erdoor in een vrije val. Donderdag 19 maart sloot de EEX aardappeltermijnmarkt weer iets hoger, op €5,10 per 100 kilo.

Grote domper
In het verleden is het vaker voorgekomen dat fritesaardappelen als eindbestemming de zetmeelindustrie kregen. Het meest recent gebeurde dat in het voorjaar van 2018, toen na de overvloedige oogst van 2017 de vrije marktprijs zich eveneens op een zeer laag niveau bevond. Ook is bekend in de sector dat Avebe alles behalve blij is om (oneerbiedig gezegd) als 'afvoerputje' van de sector te fungeren in crisisjaren. Het wegvallen van de optie Avebe is een grote domper voor aardappeltelers, die het als laatste redmiddel beschouwen nu fritesproducenten niet langer geïnteresseerd zijn in vrije aardappelen. Of Emsland Stärke, in het net over de grens gelegen Emlichheim, wel extra aardappelen afneemt is onbekend.

Gevulde orderportefeuille
Avebe heeft zoveel mogelijk maatregelen genomen om de coronacrisis het hoofd te bieden, zo schrijft het. Het ziet een verschuiving van verse naar houdbare producten. In diepvriespizza's, noedels en snacks zitten veelal producten van Avebe verwerkt, waardoor de orderportefeuille goed gevuld blijft. Ook over het prijsniveau is het tevreden. Als grootste uitdaging noemt het de transportmogelijkheden. Er is een gebrek aan containers, vooral naar Azië. Grenssluitingen zijn niet van toepassing, omdat het voedingsmiddelen betreft.

Tot en met februari realiseerde Avebe goede resultaten, zo laat het weten. Daarmee ligt het op koers een goed resultaat te halen. Wel kan de transportproblematiek nog roet in het eten gooien.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden