Shutterstock

Nieuws Aardappelen

PotatoNL besluit niet te noteren

16 Maart 2020 - Niels van der Boom

PotatoNL komt deze week niet met een notering. Vanwege het grote prijsverschil tussen de zogeheten meeleveraardappelen en de vrije aardappelen, heeft de noteringscommissie van PotatoNL besloten deze week niet te noteren.

Voor fritesaardappelen Cat. I noteerde PotatoNL een week eerder nog een prijsrange van €12 tot €15,50. Kijken we naar de DCA-PAT-Index dan is een ander beeld zichtbaar. Vrijdag 13 maart bedroeg de gemiddelde prijs €12,76. Het betreft hier vrije meeleverkilo’s buiten de aardappelcontracten om. Wat tevens opvalt, is de grote prijsspreiding. Aan het begin van de week werd nog handel gedaan op €16,30, waar aan het eind van de week de bodem op €7 lag.

Situatie ingrijpend veranderd
Gedurende het weekend is de situatie enorm veranderd. Het sluiten van onder andere horecagelegenheden heeft grote impact op onder andere de aardappelsector. Tegelijk zijn tafelaardappelen niet aan te slepen als gevolg van hamstergedrag onder consumenten. Ook zouden bepaalde exportbestemmingen nog volop om aardappelen vragen.

De PotatoNL-noteringscommissie kijkt naar de gedane transacties van de voorbije 7 dagen, plus de situatie op de dag van noteren. Deze situatie kent nu 2 gezichten, waardoor het maken van een betrouwbare notering volgens de commissie niet mogelijk is.

Reële handelswaarde
Update 15:45: Als toelichting op het besluit haalt gespreksleider Maas van den Heuvel het PotatoNL regelement erbij. Hierin staat duidelijk vermeldt dat: "de notering een weergave moet zijn van de reële handelswaarde." Daarvan is volgens de noteringscommissie nu geen sprake, nadat de fritesaardappelhandel als een pudding in elkaar is gezakt. Het ligt in de lijn der verwachting dat maandag 23 maart weer genoteerd kan worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Marktupdate Aardappelen

Geen navolging voor lagere prijs op aardappelmarkt

Nieuws Aardappelen

Krijgt de een te veel of de ander te weinig?

Nieuws Aardappelen

Teler meer met hoofd bij nieuwe dan oude oogst

Nieuws Aardappelen

Vleugje voorjaar zet markt nog niet op zijn kop

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden