Shutterstock

Inside Aardappelmarkt

Aardappelmarkt zakt in moeras van onzekerheid

28 Februari 2020

De aardappelmarkt is deze week verder onder druk komen te staan. De termijnmarkt zakte in week 9 verder weg in een moeras van onzekerheid en terughoudendheid van kopende partijen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week ging de termijnmarkt eruit op €15,50, om vervolgens afgelopen week terug te zakken richting €13. De fysieke markt was afgelopen weken al rustig, maar bleef redelijk goed staan. Dit is ook goed te zien aan de PAT-index, die een stabiele lijn laat zien.

De verwerkers kopen rustig bij, maar enkel bij hun vaste telers. Vrije telers merken dat er weinig interesse is vanuit de markt. En ondanks de prijzen die circuleren op de verschillende lijstjes, zijn daar moeilijk aardappels voor te verkopen.

Lagere Belgapom onvermijdelijk
De verlaging van Belgapom (waar meer vrije aardappelen zitten) leek dan ook onvermijdelijk. Belgapom verlaagde vrijdagmorgen de prijzen voor Fontane naar €13, Bintje zakte terug naar €12,50. Dit veroorzaakt vervolgens op de termijnmarkt een sell-off en bovendien een verminderde koopinteresse. Ook liquidaties van posities brachten extra druk op de termijnmarkt.

Bovendien blijft ook de aardappelmarkt niet vrij van het coronavirus. Vooral Belgische verwerkers maken zich zorgen over hun afzet. België is de grootste leverancier van voorgebakken frites op Azië en de Belgen beginnen langzamerhand te merken dat de vraag stilvalt. Voornaamste oorzaak is dat de beschikbaarheid van logistieke middelen steeds krapper wordt om het eindproduct te kunnen afzetten.

Geen containers
Reefercontainers zijn praktisch niet meer beschikbaar en daardoor stagneert er veel export. Door het probleem met de containers komen ook andere werelddelen, waarnaar geëxporteerd had moeten worden, in de knel. Of het tot een totale standstill komt, is nog afwachten.

Op korte termijn blijft iedereen wel doordraaien, maar als het echt ophoopt en ook de vrieshuizen vol raken, kan de verwerking van aardappelen wel eens een flinke stap terug moeten. In een rondje bellen onder de verschillende verwerkers klinkt duidelijk de bezorgdheid door.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden