Inside: Aardappelmarkt

Oostenrijkse aardappelmarkt draait 180 graden

22 Maart 2018 - Niels van der Boom

De latere start van het pootseizoen zorgt ervoor dat de Oostenrijkse aardappelmarkt in een ander daglicht komt te staan. Eerder leek het er nog op dat de voorraad oude oogst ruim voldoende was om het seizoen mee te eindigen, maar er komt verandering in die mening.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Landwirtschaftskammer Niederösterreich noemt de aardappelmarkt in Oostenrijk momenteel stabiel. Het latere voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de voorraad en de consumptie beter in balans zijn. Eerder leek het er nog op dat de voorraad oude oogst ruim voldoende was, maar nu zijn aardappeltelers blij wanneer de bewaring nog vol ligt. Er is voldoende interesse om deze af te nemen.

Het voorjaar komt laat op gang

Laat voorjaar
Na een prima wintersportseizoen, gevolgd door wisselvallig weer, gaat ook in Oostenrijk het voorjaar later van start. Niet alleen de vroege aardappelen, maar ook de hoofdoogst gaat wat later de grond in, zo schat landbouworganisatie in. Ondertussen loopt het afleveren van aardappelen goed door, waardoor de organisatie verwacht dat het seizoeneinde prijsverhogingen met zich mee kan brengen.

Het is met name de binnenlandse markt die aardappelen afneemt. Het 'kunstmatig' hoge prijsniveau zorgt ervoor dat Oostenrijkse aardappelen te duur geprijsd zijn voor export. In Neder-Oostenrijk wordt €22 tot €25 per 100 kilo betaald voor tafelaardappelen. Bovenmaat is lager geprijsd (€20). Topkwaliteit in kleinverpakking met het AMA-label (een soort Milieukeur) wordt voor €26 per 100 kilo verhandeld. Daarbij merkt de Landwirtschaftskammer op dat de prijs voor exportaardappelen op een flink lager niveau ligt.

Nederlands aandeel
De export van Nederlandse consumptieaardappelen naar Oostenrijk is gering. Het volume neemt sinds 2013 jaarlijks licht af. Inmiddels is het volume met bijna 50% gereduceerd. Het land is vooral aan de markt wanneer er calamiteiten zijn die de oogst verminderen. De meeste aardappelen worden vervolgens uit buurland Duitsland gehaald.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De aardappelexport naar Oostenrijk per oogstjaar tot en met februari.

Geen vorstschade
Een nieuwe golf met matige vorst, ook wel de 'kleine Russische beer' genoemd, zorgt er in Duitsland voor dat de pootmachines stilstaan. Het wil daarmee niet vlotten in de vroege teeltgebieden. De gewassen die aan het begin van de maand zijn gepoot, ondervinden geen hinder van de vorst.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden