Teeltcontracten niet nagekomen

Miljoenenschade in Duitse en Belgische akkers

6 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

Tot nu heeft de extreme regenval in Duitsland minstens 40.000 hectare verwoest. Ook In West- Vlaanderen hebben veel boeren schade  door de aanhoudende regenval.

De totale schadesom in Duitsland bedraagt 85 miljoen euro, zo berekent verzekeraar Vereinigte Hagel. De verliezen die worden gemeld zijn van suikerbieten, maïs, koolzaad en veldbonen. De slagregens hebben jonge bieten- en maïsplanten beschadigd en aardappelruggen weggespoeld. 

Paar honderd landbouwbedrijven in België hebben schade

In Oostenrijk – dat in april met vorst en sneeuw te maken kreeg - is dit jaar al sprake van een totale schade van 1,2 miljoen euro. Zo’n 4.000 hectare is getroffen door hagel waaronder tarwe, maïs, koolzaad en soja.

In West-Vlaanderen heeft in de getroffen regio’s de helft van de boeren schade opgelopen, meldt Boerenbond. De schade loopt op van duizend tot tienduizenden euro’s. In de provincie Antwerpen is er vooral schade op velden langs waterlopen, die de grote hoeveelheid neerslag niet aankonden. Ook in de overige provincies hebben de landbouwgronden blank gestaan na de overvloedige regenval van de afgelopen week.

Boerenbond raamt dat een paar honderd landbouwbedrijven schade hebben. De gewassen op het veld zijn gedeeltelijk of volledig vernield. Het gaat vooral om aardappelen en groenten in de volle grond. Gewassen die oogstklaar zijn kunnen wegens te natte ondergrond niet geoogst worden of hebben kwaliteitsverlies opgelopen. Ook graslanden kunnen momenteel niet gehooid worden. In Limburg heeft het fruit in bepaalde regio’s ook hagelschade opgelopen.

Omdat de grond zo nat blijft, kan er bovendien op dit moment niet geplant en gezaaid worden. En ook contracten zullen niet altijd kunnen worden nagekomen. De komende dagen zullen zeker nog cruciaal zijn voor de omvang van de schade. De warme en vochtige weersomstandigheden vormen ook een ideaal klimaat voor de ontwikkeling van ziekten en plagen. De gewassen moeten dringend behandeld worden maar heel wat velden zijn onberijdbaar. Daardoor zal nog extra schade ontstaan.

Boerenbond roept de Vlaamse overheid op om snel werk te maken van de erkenning als algemene ramp zodat de schadedossiers snel ingediend kunnen worden en daarna ook snel behandeld en uitbetaald worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden