In Oostenrijk en Beieren

Europese aardappelmarkt in de ban van hitte

12 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Net als in veel Europese landen houdt ook de hitte Oostenrijk in zijn greep. Dat heeft gevolgen voor de aardappelmarkt. Zo ligt de opbrengst van de vroege- en middenvroege aardappelrassen dit jaar lager. Daar bovenop is het areaal met 1.000 hectare afgenomen. In het land loopt de temperatuur inmiddels verder op, waardoor de prijzen stijgen. Maar, de consumptie neemt af. Ook Zuid Duitsland heeft te maken met ongekende droogte.

15

procent

minder kilo's t.o.v gemiddelde

Volgens de laatste gegevens van Statistik Austria komt de opbrengst van vroege en middelvroege consumptieaardappelen uit op 298.200 ton. Gemiddeld wordt net geen 25 ton per hectare gerooid. Dat is 26 procent minder ten opzichte van 2014, toen van een topopbrengst sprake was. In vergelijking met het tienjarig gemiddelde ligt de opbrengst 15 procent lager. Dat is te wijten aan het weer, maar ook het areaal dat met 1.000 hectare afnam dit seizoen.

Uit gegevens van de Oostenrijkse weerdienst ZAMG blijkt dat de temperatuur deze zomer al vijftien keer boven de 35 graden Celsius is uitgekomen. Tijdens het hittejaar 2003 gebeurde dat slechts vijf maal. Tussen 2005 en 2014 werd in zijn totaliteit 14 keer een temperatuur van 35 graden of meer genoteerd. ‘Hitzesommer’ 2015 is dus uitzonderlijk warm.

Een gevolg is dat de aardappelconsumptie daalt maar, de markt lijkt hier weinig hinder van te ondervinden vanwege het kleine aanbod. Zo kan momenteel alleen worden gerooid na beregenen. De Landwirtschaftskammer Niederösterreich noteerde gisteren voor week 33 een telersprijs van 18 tot 20 euro per 100 kg. Voor vastkokende rassen wordt tot 23 euro per 100 kg betaald.

De aardappel opbrengst in Beieren komt gemiddeld 9 ton/ha lager uit

Ook in het naburige Beieren is de situatie zorgelijk. Daar viel het hele jaar al flink minder neerslag. Enkele zware buien in juni en juli wisten het neerslagtekort niet voldoende aan te vullen. Het Bayerischen Bauernverbands schat in dat de aardappelopbrengst gemiddeld 20 procent lager uit zal komen. Dit houdt in; 9 ton per hectare minder. Het Beierse areaal bedraagt dit seizoen 41.500 hectare. In zijn totaliteit dus 373.500 ton minder product.

Volgens de Beierse boerenorganisatie moet het één week onafgebroken regenen om het tekort aan te vullen. De totale hoeveelheid neerslag dit jaar bedraagt 400 millimeter tegenover 660 mm gemiddeld. Sinds 6 juli regende het niet meer in de vrijstaat. Voor dit weekend wordt regen voorspeld echter, niet voldoende. Ondertussen betaalt de consument in Beieren al meer voor zijn kartoffeln. De supermarktprijs steeg van 80 cent per kilo naar 1,17 euro in een jaar tijd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Sjoerd 12 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10865210/Europese-aardappelmarkt-in-de-ban-van-hitte]Europese aardappelmarkt in de ban van hitte[/url]
Ik was vorige week in deze regio maar je weet niet wat je ziet. Compleet uitgedroogde percel bieten en aardappelen. De percelen mais leek net op een bamboe (bruin) veld
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Weerupdate met Robert de Vries

Komt er binnenkort een einde aan de moesson?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden