In Oostenrijk en Zwitserland

Droogte bemoeilijkt oogst vroege aardappelen

5 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Zowel in Zwitserland als Oostenrijk hebben aardappeltelers te maken met zeer droge omstandigheden. Die zorgen er niet alleen voor dat de opbrengst lager uitvalt maar, de droogte bemoeilijkt ook het rooien. Droge omstandigheden zorgen voor extra rooibeschadiging. Regionaal is de laatste dagen regen gevallen, waardoor het rooien eveneens is vertraagd.

Droge omstandigheden zorgen voor meer rooi beschadiging

Swisspatat waarschuwt telers in Zwitserland om op te passen met rooien. Door het droge weer treed beschadiging sneller op. Vooral stootblauw is een probleem. Ook is de huid nog niet overal vast genoeg. Als gevolg van het droge weer ligt de opbrengst dit jaar beduidend lager en is de sortering fijner.

Oostenrijk kampt eveneens met droogte. Daar worden momenteel de laatste vroege aardappel gerooid en valt een gat met de middelvroege rassen, die dit jaar later zijn. Dat is terug te zien in het aanbod, waarvan de prijzen stijgen. Droog weer zorgt ervoor dat de opbrengen achter blijven. Per hectare wordt nog geen dertig ton gerooid.

Enkele regio’s in Oostenrijk zijn inmiddels met flink wat neerslag bediend maar, een nieuwe Europese hittegolf ligt op de loer. Dat heeft ook voor de hoofdoogst zijn effect is de verwachting. Treed in deze landen een tekort op, dan kan dit worden aangevuld met aardappelen afkomstig uit Duitsland en Frankrijk. Als buurland kunnen zij snel handelen.

Wellicht dat dit mogelijkheden voor de Nederlandse handel, wanneer een van deze landen product naar hun buurland exporteert. De Europese puzzel wordt zo weer op een andere manier gelegd. Zwitserland is vaker aan de markt geweest bij tekorten op de binnenlandse markt. Onder andere in 2006, 2010 en 2013 gebeurde dat. Toen vroeg het specifiek naar Agria’s van hoge kwaliteit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden