Still Youtube/FDF

Nieuws Verdienmodel

Collectief ketenplan voor meer poen op het boerenerf

2 April 2021 - Eric de Lijster - 5 reacties

Boerenorganisaties, Rabobank, de verwerkende industrie en supermarkten gaan verder praten over het vormen van ketens, waarin betere verdienmodellen worden gevormd voor de agrarische ondernemers. Dit hebben de partijen vrijdag (2 april) besloten op een bijeenkomst in Utrecht.

Daarin namen de partijen een plan over van Sjaak van der Tak, de voorzitter van LTO-Nederland. Dit plan moet resulteren in ketens tussen boeren, de agribusiness en supermarkten, waarin voor een lagere periode afspraken worden gemaakt over de eisen die worden gesteld aan duurzaamheid en andere maatschappelijke wensen. Dit kan onder meer gebeuren aan de hand van merken en keurmerken. 

De inspanningen die de agrarische ondernemers moeten verrichten om aan de wensen te voldoen, moet uit zoveel mogelijk uit de keten worden vergoed. Wat niet uit de markt via eigen merken (zoals 'Beter voor ...' van Albert Heijn), keurmerken (zoals Beter Leven van de Dierenbescherming) of industriestandaards (zoals samenwerkende bedrijven of een onafhankelijke standaard zoals Global GAP die stellen) moet uit de overheidskas komen. Dat geldt bijvoorbeeld voor ecosysteemdiensten die boeren kunnen leveren om de biodiversiteit, bodem-, water-, lucht- en landschapskwaliteit in Nederland te verbeteren.

Dit totale pakket moet resulteren in een kostendekkende exploitatie van gezonde boerenbedrijven. Vervolgens moet de stap naar het buitenland snel worden gemaakt, meldt het CBL, de brancheorganisatie van supermarkten. "Het grootste gedeelte van de productie wordt namelijk buiten Nederland verkocht."

Overheid moet van markt afblijven
Het CBL benadrukt dat de overheid hierbij ook een rol speelt, maar dat zij van de markt moet afblijven. "De overheid moet actief beleid ontwikkelen en duurzaamheidsvraagstukken en ecosysteemdiensten financieren die maatschappelijk gewenst zijn, maar waar geen marktvraag voor is." Ook willen de supermarkten dat de overheid bijdraagt in de kosten die het gevolg zijn van natuur- en milieubeleid en dat boeren die moeten stoppen met hun bedrijf door het natuurbeleid ruimhartig worden gecompenseerd.

Aan het overleg namen naast de supermarkten (CBL, Jumbo, AH), Rabobank en LTO ook POV, NAJK, NFO, NAV, Farmers Defence Force (FDF), Vion, FrieslandCampina en A-ware deel. Volgens het CBL gaat de komende periode in diverse gesprekken worden gewerkt aan het opbouwen van het vertrouwen om de realisatie van de ketens te doen slagen.

Oprichten Agrifoodbusiness School
LTO Nederland meldt in een verklaring dat het doel is om standaards te ontwikkelen die de basis bieden om financiering door de markt te laten dekken via (keur)merken en industriestandaards én daarnaast door ecosysteemdiensten. Dat laatste moet gebeuren via het landbouwbeleid en de GreenDeal. Ultiem doel is een zowel rendabele als duurzame land- en tuinbouw die zijn maatschappelijke opgaven oplost. 

LTO meldt voorts dat een Agrifoodbusiness School wordt opgericht, waarin de gehele keten kan leren om samen te innoveren. Dat is 'een beoogd nieuw samenwerkingsverband van verschillende Nederlandse universiteiten. De ambitie is om hiermee een leidende positie te vervullen in Europa als expertisecentrum.'

Herstel beleid Wijkers en Blijvers
Volgens het plan van LTO zou ook het 'Wijkers en Blijvers'-beleid voor de landbouwsector moeten worden hersteld. Dat was een beleid dat boeren die de markt niet konden of wilden volgen, actief hielp plaats te maken voor boeren met toekomst en een verdienmodel. Van der Tak: "Nederland heeft te lang een beleid gevoerd, waarin de boer door steeds strengere regels als het ware uit de markt werd gejaagd. De ketenbenadering geeft kansrijke boeren de ruimte. Dat engagement gaat de private sector aan. Commitment van de overheid is eveneens van belang: het creëren van sociale fondsen om boeren te helpen afvloeien én - omgekeerd - om kansrijke boeren plekken te helpen vinden die wijkers willen achterlaten. De private sector gaat nu zijn deel van de klus doen. Daar moet wat tegenover staan. Tijdens de formatie moet de politiek werk maken van het formuleren van een beleid van vergoedingen voor ecosysteemdiensten."

In gesprek met boeren
Opvallend is de rol van FDF. De beweging rond voorman Mark van den Oever was aanvankelijk initiator van het ketenoverleg met het op plan voor het keurmerk FarmerFriendly. Dit concept werd in februari echter al afgewezen door Jumbo en Albert Heijn, blijkt uit de zitting van vandaag.

Een delegatie van FDF was vrijdag ook aanwezig om de oproep voor een beter verdienmodel te onderstrepen. LTO-voorman Van der Tak, wiens plan nu wel wordt overgenomen door de supermarkten, verwerkende bedrijven en Rabobank, ging met de boeren in gesprek op de trappen van de locatie waar de bijeenkomst werd georganiseerd. Het Nederlands Agrarisch Jongerenkontakt (NAJK) laat in een persbericht weten 'blij verrast' te zijn met het plan van de nieuwe voorman van de oude boerenorganisatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Zuidwesten 2 April 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891703/collectief-ketenplan-voor-meer-poen-op-het-boerenerf]Collectief ketenplan voor meer poen op het boerenerf[/url]
Na de inpolderingswaanzin, de volgende manische gedachtekronkel! Let op uw zaak, de slavernij is afgeschaft maar wordt hier tot leven gewekt!
Abonnee
HetNoorden 3 April 2021
Weer werken aan een heel peloton aan eisen. GEWOON EEN NORMALE PRIJS BETALEN!!!!! Wordt zwart en wit aan de sector verdient !!!
echte teler 4 April 2021
Niks EISEN we zijn er onderhand wel klaar mee certificaat NR ...
gewoon een kostprijs plus betalen niet meer niet minder!
is dat nu zo moeilijk al de groot winkel bedrijven staan in de quote 500
en dan de eigen voedsel leveranciers minder betalen als iemand die in de ww zit hoe ziek is de wereld eigenlijk????
ze moesten zich schamen allemaal.....
koester de Nederlandse tuinder/boer ben er zuinig op tot het , echt te laat is ! dan zijn we als land helemaal afhangelijk van wanneer er een schip aankomt met zooi uit het buitenland.
een land die zijn boer niet koestert is verdomd om te mislukken .
ik zeg je een ding we zijn heel hard op weg met clowns zoals Timmermans/pvd/groenlinks enz die een wereld uit een stripboek in de werkelijkheid willen brengen!!!
Abonnee
WV Oranje boven 4 April 2021
Gaat Rabobank zich ook bemoeien met ketenproductie? En ons dwingen mee te doen als individuele financiering ontoereikend is?
Hopen toch maar van niet.
Abonnee
varkens/akkerbouw 7 April 2021
Wat een negatieve reacties.
Natuurlijk is succes niet gegarandeerd, maar het is volgens mij een hele goede stap in de goede richting. Het zal nog een lage weg worden.

Maar complimenten aan Sjaak van der Tak.
Ga zo door.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden