Shutterstock

Nieuws Innovatie

Landbouwinnovaties scoren goed in Top 100

21 Januari 2021 - Kimberly Bakker

Van alle innovaties van de KVK Innovatie Top 100 komen er 16 vanuit de food- en agrisector. Met een zesde en achtste plaats voor respectievelijk AQysta en ElkeMelk scoort de agrarische sector goed. De grote prijs ging uiteindelijk naar de Somnox Slaaprobot.

Dit jaar is de vijftiende editie van de KVK Innovatie Top 100. De food- en agrisector doet, met 16 innovaties, goed mee. Alleen de ICT-sector wist met 18 innovaties net hoger te scoren. De provincie Noord-Holland is het beste vertegenwoordigd, gevolgd door Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het Delftse Somnox is de grote winnaar. Dit bedrijf heeft een slaaprobot ontwikkeld, waarmee een einde moet komen aan slapeloze nachten.

Landbouwinnovaties scoren goed
Op de zesde plaats staat de hoogstscorende innovatie uit de landbouw, de Barsha-waterpomp van AQusta, een start-up vanuit de TU Delft. Hiermee kunnen agrarische ondernemers tegen minder kosten water oppompen. "Dat komt door het feit dat de pomp hydro- (met een waterrad) aangedreven is en ook geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen", zo schrijft het. Inmiddels wordt de Barsha-waterpomp al in meer dan 21 landen wereldwijd ingezet.

ElkeMelk scoort een achtste plaats in de Top 100 en presteert daarmee eveneens hoog. Het bedrijf laat als eerste en tevens enige ter wereld zien van welke koe de melk precies afkomstig is. "Nadat een koe is gemolken, gaat de melk naar een geautomatiseerd laboratorium voor analyse. Die pure melk wordt in dezelfde werkgang gepasteuriseerd en zit binnen 10 minuten na het melken in een fles met het label van die melkbeurt en die koe", zo legde oprichter Matthijs Baan eerder ook al uit bij Boerenbusiness.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden