Shutterstock

Nieuws Landbouwexport

Minder product uitgevoerd, maar tegen hogere prijs

22 Januari 2021 - Kimberly Bakker

De waarde van de landbouwexport is ondanks de coronacrisis over 2020 1% gegroeid. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Wageningen Economic Research. Toch zijn de cijfers wat vertekenend, want het totale volume is met 7% gedaald. Kortom: de prijs per geëxporteerd product lag vorig jaar hoger.

Nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Wageningen Economic Research, in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, tonen dat de waarde van de landbouwexport in 2020 met 1% is toegenomen tot €95,6 miljard. Het is een nieuw record.

Van dat totale bedrag komt €68,3 miljard voor rekening van export van producten van Nederlandse makelij en circa €27,3 miljard komt vanuit wederuitvoer. Inclusief de landbouwgerelateerde goederen (bijvoorbeeld de machines voor de landbouw, kasmaterialen en meststoffen) komt de exportwaarde uit op €105,4 miljard.

Toch zijn deze gegevens enigszins vertekenend. Het totale volume van de goederenexport is namelijk met 7% gedaald. De groei in de exportwaarde komt dus voornamelijk door een toename van de exportprijzen. Daarbij is de waarde van de landbouwexport van Nederlandse makelij met 0,6% gekrompen. Dat de waarde van de totale landbouwexport toch gestegen is, komt door een toename in wederuitvoer: +5,1%.

Sierteelt belangrijkste sector
Ook dit jaar is de belangrijkste sector de sierteeltsector. Over 2020 werd voor €9,5 miljard aan deze producten geëxporteerd. Dat is 0,3% meer dan vorig jaar. "De sierteeltproducten zorgen eveneens voor de meeste exportverdiensten van alle landbouwgroepen", aldus de onderzoekers.

De waarde van de vleesexport staat op de tweede plaats, al was er wel een kleine krimp van 3% zichtbaar ten opzichte van 2019. De waarde komt op €8,7 miljard. Ook de categorieën zuivel en eieren en groenten tonen een exportkrimp aan: respectievelijk 4% en 3%.

Afgelopen jaar gingen vooral meer landbouwproducten naar Duitsland: +4% tot €24,6 miljard. Het aandeel dat naar Duitsland gaat, ligt daarmee op 26%. België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk volgen, al daalde de export naar deze bestemmingen licht. Van het totaal wordt 67% afgezet op de Europese markt (exclusief het Verenigd Koninkrijk).

China is vorig jaar 1 positie gestegen en is nu de vijfde belangrijkste exportbestemming, met een aandeel van 4%. "Voor het grootste deel betreft dit varkensvlees en babymelkpoeder."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden