Shutterstock

Inside Financieel

Dollarzwakte nadelig voor Europese export

21 December 2020 - Wouter Baan

De euro wordt alsmaar sterker. Uitgedrukt in Amerikaanse dollars steeg de Europese munt in de afgelopen dagen tot boven $1,22. Voor de Europese export is dat een teleurstellende ontwikkeling. De europond-koers is, ondanks de Brexit, stabieler.

Tot en met het eerste kwartaal van 2020 stond de euro onder druk, maar daarna volgde een ommekeer. Sinds eind november is de euro aan een flinke opmars begonnen. Deze maand steeg de munt boven de psychologische grens van $1,20 uit, al zorgt dat niet voor weerstand in de markt. De koers staat nu op het hoogste niveau in bijna tweeënhalfjaartijd.

Dollarzwakte sinds maart
De coronacrisis is een belangrijke factor hiervan. Hoewel zowel de Europese- als Amerikaanse economie hard wordt geraakt, zijn Europese landen verder met de steunmaatregelen voor bedrijven. Als reactie op de crisis verlaagde de Amerikaanse Centrale (FED) de rente, waarop feitelijk de trendbreuk volgde. De koersopleving is overigens niet zozeer eurosterkte, maar vooral dollarzwakte. Ten opzichte van andere valuta-paren, zoals de Zwitserse Frank of de Japanse Yen, is de euro niet of veel minder hard in waarde gestegen.

Aanvankelijk was de inschatting van banken dat de euro rond $1,20 het jaar zou uitgaan. Ondertussen zijn de verwachtingen naar boven toe bijgesteld. De ING Bank voorziet rond de jaarwisseling een koers rond $1,24. Voor de Europese export is de alsmaar stijgende euro een tegenvaller, iets wat agrarische exporteurs niet onder stoelen of banken steken. Vanuit dit oogpunt is daarom goed mogelijk dat de Europese Centrale Bank (ECB) maatregelen gaat treffen om de eurodollar-koers te drukken, zo is althans de inschatting van valuta-analisten.

Zwakker pond in het verschiet
Met alle Brexit perikelen op de achtergrond beweegt de euro-pondkoers in december stabiel rond 0,90. Met de zorgen omtrent een no-deal is de verwachting van analisten dat het pond in de komende tijd zal verzwakken. Ook de harde lockdown in het Verenigd Koninkrijk met betrekking tot de mutatie van het coronavirus zet het pond mogelijk onder druk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden