Rijksoverheid

Nieuws Coronacrisis

Mogelijk ruiming besmette nertsenbedrijven

26 Mei 2020 - Erik Colenbrander - 6 reacties

Als uit vervolgonderzoek blijkt dat het doden van gezonde nertsen vanwege het belang van de volksgezondheid onvermijdelijk is, kan landbouwminister Schouten dit besluit nemen.

De uitslag van het vervolgonderzoek op besmette nertsenhouderijen wordt aanstaande vrijdag (29 mei) verwacht. Een groot aantal partijen in de Tweede Kamer, waaronder regeringspartij D66, is van mening dat de minister niet langer mag wachten met dit besluit. Daarbij verwijzen zij naar de gang van zaken met de Q koorts, toen het voorzorgsprincipe zou zijn verwaarloosd.

Anders dan vogelgriep en Q koorts
Schouten constateert echter dat er op basis van onderzoeksinformatie tot nu toe onvoldoende grond is om gezonde nertsen te ruimen. Er zijn geen aanwijzingen dat het coronavirus zich via nertsen door de lucht verspreidt, in tegenstelling tot zeer besmettelijke dierziekten zoals mond-en-klauwzeer, varkenspest, vogelgriep en ook Q koorts. Bovendien gelden al sinds de ontdekking van de eerste besmette nerts in april isolementsmaatregelen en mogen nertsenverzorgers op besmette bedrijven alleen in beschermende kleding hun werk doen.

Ook is het risico op coronabesmetting van mens op mens vele malen groter dan dier op mens, benadrukt Schouten. Inmiddels zijn er twee gevallen van nerts op mens vastgesteld op nertsenbedrijven in Noord-Brabant. Dat corona een zoonose blijkt te zijn is wereldwijd buiten China nog niet eerder aangetoond.

Moreel dilemma
Oppositiepartijen in de Tweede Kamer, met de PvdD voorop, vinden dat de regering resoluut het voorzorgsprincipe moet hanteren en onmiddelijk moet overgaan tot het ruimen van besmette nertsenhouderijen. Dat zou in theorie maximaal om 4 miljoen dieren kunnen gaan, inclusief de pas geboren puppies, die juist in deze tijd van het jaar massaal ter wereld komen.

Volgens PvdD Tweede Kamerlid Esther Ouwehand is het doden van deze puppies niet erger dan het opfokken in draadgazen kooien, louter om vergast te worden voor de productie van natuurbont, reden waarom de nertsenhouderij per 2024 is verboden.

De oppositiepartijen wijzen er op dat ook de wetenschappelijke deskundigen de vorming van een 'coronavirus reservoir' op besmette nertsenhouderijen als een groot gevaar beoordelen en dat het aan de politiek is om tot ruimen van gezonde dieren over te gaan. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
betweter 26 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10887458/mogelijk-ruiming-besmette-nertsenbedrijven]Mogelijk ruiming besmette nertsenbedrijven[/url]
nu mogen ze dood van de pvdd
dan moet esther maar helpen denk ik
regelbedenker 26 Mei 2020
Dieractivist Schouten heeft in haar pokerspel corona weer een troef uitgespeeld naar een verdere ondergang van de totale landbouw
Kjol 26 Mei 2020
Sluit de hele handel dan direct maar, kunnen ze direct de inboedel naar denemarken verplaatsen.
pokkel 26 Mei 2020
uitslag kun je wel raden.......
Narcos 26 Mei 2020
Wellicht dat de nertsen sector nu wel enige compensatie krijgt als ze ontruimt wordt door overheidsingrijpen.
Prijzen zijn matig, dus schept ruimte op de bont markt.
thijs 27 Mei 2020
de mensen met Corona zijn tog ook niet af gemaakt waarom bij dieren wel deze beslissing dan ook mensen ruimen beginnen in Den Haag kut volk daar
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden