Shutterstock

Nieuws Handel

Europese Commissie flexibel met handelsregels

1 April 2020 - Chanti Oussoren

De Europese Commissie heeft gisteren (31 maart) bekendgemaakt de officiële controles op de agrovoedingsketen op een flexibelere wijze uit te voeren. Deze tijdelijke maatregel is bedoeld om om ernstige verstoringen als gevolg van het coronavirus te beperken.

Het is van groot belang om de stroom van goederen tussen landen goed te laten blijven verlopen. Veel landen zijn grotendeels zelfvoorzienend maar importeren ook veel goederen. Import van goederen uit andere landen is in sommige gevallen noodzakelijk om de schappen in de voedselketen te kunnen vullen. Door bewegingsbeperkingen wordt de goederenstroom beperkt. De Europese Commissie heeft daarom een tijdelijke maatregel gepubliceerd om het verplaatsten van goederen te vergemakkelijken.

De maatregel helpt om het verplaatsen van dieren, planten, levensmiddelen en diervoeders van zowel naar de EU als binnen de EU te vergemakkelijken tijdens de huidige omstandigheden. Daarbij helpt de maatregel ook om de verspreiding van het virus onder het controlepersoneel te voorkomen.

Duur van de maatregel
De maatregel wijzigt geen substantiële regels van de EU-wetgeving over de volksgezondheid en diergezondheid, de voedsel- en voederveiligheid en het dierenwelzijn. Mochten lidstaten gebruik willen maken van de maatregel dienen zij de Commissie en de andere lidstaten hierover informeren.De duur van de maatregel is aanvankelijk beperkt tot 2 maanden.

Verplaatsing van dieren en goederen
Het verplaatsen van dieren, planten, levensmiddelen en diervoeders van zowel naar de EU als binnen de EU wordt door de maatregel makkelijker tijdens de huidige omstandigheden. Zo kunnen veterinaire en fytosanitaire controles als uitzondering worden uitgevoerd door een speciaal daarvoor aangewezen persoon. Dit in het geval mocht het bevoegde personeel de plaats van controle niet kunnen bereiken in verband met bewegingsbeperkingen. Ook kan er bij gebrek aan beschikbaarheid van officiële laboratoria die normaal gesproken worden gebruikt, gebruik gemaakt worden van speciaal aangewezen laboratoria.

Controlepersoneel
De verspreiding van het virus onder het controlepersoneel wordt ook zo veel mogelijk vermeden. Zo kunnen er bij grenscontroles elektronisch ingediende documenten worden aanvaard mits de verantwoordelijke zich ertoe verbindt het originele document zo snel mogelijk te verstrekken. Fysieke ontmoetingen met operators kunnen worden vervangen door contact via beschikbare communicatiemiddelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden