Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Duitser in rij voor hulp aan boer, Nederlander niet

30 Maart 2020 - Niels van der Boom - 4 reacties

Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk buigen agrarische bedrijven zich over hun arbeidsvraagstuk. Het idee is dat personen die niet bij hun eigen werkgever aan de slag kunnen, nu in de landbouw kunnen bijspringen. De bereidwilligheid verschilt enorm.

Dit artikel is aangevuld met nieuwe informatie.

In Nederland zijn 2 initiatieven gestart om mensen naar de landbouwsector te trekken. Met de aspergeoogst voor de deur, maar later dit voorjaar ook de oogst van zacht fruit, is er grote behoefte aan personeel. Er is een reële vrees dat Oost-Europese gastarbeiders huis en haard niet verlaten om in Nederland te komen werken. Grensoverschrijdend verkeer zorgt sowieso voor hoofdbrekens.

Duitsers staan in de rij
Storm loopt het nog niet. Op Werkenindelandentuinbouw.nl – een digitaal platform van o.a. LTO Nederland en het UWV, hebben 244 mensen zich inmiddels aangeboden. Bij een soortgelijk Duits initiatief (Daslandhilft.de, van de Duitse overheid) staat de teller inmiddels op 36.250 mensen, zo laat de Duitse landbouwminister Julia Klöckner weten.

De Duitse landbouwsector vreest dat 300.000 seizoensarbeidsplaatsen moeten worden ingevuld. In Nederland zijn dat er dik 200.000. Bij onze oosterburen is het idee dat vooral mensen uit de horeca nu de handen vrij hebben om te helpen. Voor de asperge-oogst en andere groentes en fruit wordt vooral hulp gezocht.

Gedachtes aan Tweede Wereldoorlog
In het Verenigd Koninkrijk gaan soortgelijke geluiden op. Niet de brexit maar COVID-19 zorgt voor problemen met de arbeid. Daarom lanceert de overheid de campagne 'Pick for Britain'. Parallellen worden getrokken met de Tweede Wereldoorlog, toen de Women's Land Army bijna al het werk in de landbouwsector 6 jaar lang verrichte. De WLA bestond uit meer dan 80.000 vrouwen.

Studenten en horecamedewerkers worden hier opgeroepen om boeren te helpen met de oogst van groente en fruit. Ook wordt overlegd met het leger om reservisten op te roepen en om gepensioneerde een baan aan te bieden. De overheidsdienst National Health Service (NHS) heeft meer dan 600.000 geregistreerde vrijwilligers, die ook worden aangespoord om zich aan te melden.

Update 13:45: Inmiddels meldt Bloomberg dat meer landen de noodklok luiden, waardoor een tekort aan verse groentes en fruit kan ontstaan. In Frankrijk wordt een tekort van 200.000 medewerkers verwacht en in Italië 100.000.

Update 15:35: Seizoensarbeiders in de agrarische sector worden gezien als werknemers van een cruciaal beroep. Zodoende kunnen zij vrij de EU-grenzen passeren. Dat maakte de Europese Commissie vandaag - 30 maart - bekend. Janusz Wojciechowski, Eurocommissaris voor de landbouw, benadrukt dat lidstaten de koppen bij elkaar moeten steken om seizoensarbeiders vlot door te laten stromen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
IJsselmeerklei 30 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886444/duitser-in-rij-voor-hulp-aan-boer-nederlander-niet]Duitser in rij voor hulp aan boer, Nederlander niet[/url]
Als we in Nederland niet kunnen oogsten dan kopen we het toch in het buitenland is toch een inmiddels gevleugelde Haagse uitspraak/gedachte?
Zie als actuele voorbeelden corona testen, beademingsapparatuur en mondkapjes.
Gerrit 30 Maart 2020
Ja, zo populair is nu de nederlandse boer! Hebben ze het niet over zichzelf afgeroepen?
hosternokke 31 Maart 2020
KOLDER GERRIT.. WORD TIJD VOOR GEEN ETEN...
Piet 31 Maart 2020
Kunnen ze toch gezellig hou nette gazon omspitten, laat ze lekker zelf voor hun voedsel zorgen,....ze kunnen dan pikken uit elkaars tuin, ik voorspel groot drama deze zomer, beseft nu niemand dit,....
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden