Shutterstock

Inside Energie

Vrije val dieselprijs door coronacrisis

10 Maart 2020 - Erik Colenbrander

De prijsdaling die de dieselprijs sinds half januari had ingezet, heft extra vaart gekregen door de uitzonderlijke val van de olieprijs gisteren. De diesel dagprijs van LTO Ledenvoordeel heeft ten opzichte van gisteren ruim €4 per 100 liter ingeleverd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze notering staat nu op €91,64, bij een afname van 2.200 tot 4.000 liter en inclusief €2 ledenkorting. Vorige week vrijdag 7 maart kostte de LTO Ledenvoordeel diesel €99,74 per 100 liter.  Twee weken eerder, vrijdag 22 februari, kostte LTO ledenvoordeel diesel nog  €106,61 per 100 liter. De notering van Farmers4all (zie grafiek) vertoont een redelijk vergelijkbaar beeld.

Prijsoorlog OPEC en Rusland
Gisteren was er sprake van een combinatie van springtij en stormvloed op de energiemarkt. De uitzonderlijk hard gedaalde olieprijs heeft namelijk niet alleen te maken met corona crisis maar ook met een prijzenoorlog tussen Rusland en de OPEC landen. Het overleg in Wenen van afgelopen week mislukte. Voor een positief overleg was de instemming van Rusland nodig om de productie van olie verder te beperken. De productiebeperking zou noodzakelijk zijn door de tegenvallende vraag naar olie als gevolg van het coronavirus. Rusland had al eerder aangegeven niet verder te willen beperken en van dat standpunt zijn ze ook niet afgeweken.

Licht herstel
Omdat zowel Rusland als de OPEC zeer afhankelijk zijn van de olie inkomsten verwachten analisten dat deze prijsoorlog echter niet lang zal gaan duren. Daarentegen neemt de vrees voor een nieuwe financiële crisis vanwege de vrees voor het corona virus met de dag toe. Overigens herstelde de olieprijs vanochtend enigszins, vergeleken met de enorme prijsdaling van gisteren.

Gas en elektriciteit ook onderuit
Als gevolg van de actuele oliecrisis dalen ook de termijnprijzen van gas en elektriciteit hard, meld energieleverancier Vattenfall. De termijnprijzen van gas stonden gisteren op het laagste niveau in meer dan 10 jaar tijd.  

 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden